ATA-Logo-Square.png
De ATA, (American Tinnitus Association)
De ATA is de grootste organisatie van het Amerikaanse land voor informatie over tinnitus.
Op de site van de American Tinnitus Association kunt u waardevolle informatie krijgen over uw tinnitus en de mogelijkheden om het effect van tinnitus te verlichten.

De ATA-website informeert:

Bron: (https://www.ata.org)


Momenteel zijn er geen bewezen wetenschappelijke remedies voor de meeste gevallen van chronische tinnitus. In het bijzonder worden veel gevallen veroorzaakt door perceptief gehoorverlies, een aandoening die moeilijk te genezen is.

De zoektocht naar een specifieke remedie is aan de gang en er wordt vooruitgang geboekt, maar er is momenteel geen klinisch bewezen manier om de perceptie van tinnitus volledig te elimineren. Er zijn echter geweldige hulpmiddelen om patiënten te helpen de aandoening te beheersen; behandeling die de waargenomen intensiteit, alomtegenwoordigheid en last van tinnitus vermindert. Deze momenteel beschikbare behandelingen zijn niet "genezend" - ze veranderen de oorzaak van tinnitus niet, of elimineren het geluidssignaal niet - volledig, maar ze houden zich bezig met de aandacht, emotionele en cognitieve effecten van tinnitus.

Ze helpen patiënten een beter leven te leiden en een aangenamer en productiever leven te leiden, terwijl het gevoel van tinnitus behouden blijft. Sommige patiënten twijfelen aan de kosten van behandelingen die niet volledig herstellen. De ATA vindt dat patiënten al het mogelijke moeten doen om de last van tinnitus te verminderen totdat een specifieke behandeling is gevonden. Ook de voor ATA geschikte analogie kan het gebruik van de pijnstiller ibuprofen voor hoofdpijn zijn. Ibuprofen zelf geneest de oorzaak van de meeste hoofdpijn niet, maar het vermindert wel de pijn die hoofdpijn verergert.

De meest effectieve hulpmiddelen voor de behandeling van tinnitus pakken aspecten van tinnitus aan die het vaak tot een stressvolle aandoening maken, zoals:

  • ongerustheid

  • spanning

  • directe geluidsgevoeligheid

  • sociale onthouding,

  • algemene gehoorproblemen

  • en de hoeveelheid gedachten.

Geen twee gevallen van tinnitus waren identiek, en daarom hangt de "beste" behandelingsoptie vaak af van een reeks factoren die uniek zijn voor elke patiënt. Bovendien kan een succesvolle tinnitusbehandeling overlappende behandelingslagen vereisen. De ATA (de American Tinnitus Association) beveelt patiënten aan om met hun specialisten (s) samen te werken om de behandelstrategie te identificeren en toe te passen die het beste past bij hun specifieke behoeften.

Hieronder vindt u een lijst met momenteel beschikbare behandelingsopties, ingedeeld in algemene categorieën.

Publiek goed
De ervaren irritatie van tinnitus kan fluctueren en is afhankelijk van vele factoren, waaronder het algemene welzijn van de patiënt. Er zijn eenvoudige opties die patiënten kunnen uitvoeren om enkele van de problemen te verlichten.
Gehoorapparaten
Tinnitus wordt voornamelijk geassocieerd met enig niveau van gehoorverlies. Het verbeteren van de ontvangst en perceptie van extern geluid kan vaak verlichting bieden bij het interne geluid van tinnitus.

Geluidstherapieën
Tinnitus is een niet-auditief geluid, maar patiënten kunnen puur extern geluid gebruiken om hun perceptie en technische reactie op tinnitus tegen te gaan. Geluidsmaskering kan het geluid van tinnitus verdoezelen, terwijl meer geavanceerde therapieën een krachtigere verlichting kunnen bieden.

Gedragstherapieën
Tinnitus kan sterke negatieve emoties uitlokken, zoals angst, een vorm van depressie en woede als Tinnitus niet onder controle is. Patiënten kunnen hun emotionele reacties beheersen door dit te leren, waardoor tinnitus wordt losgekoppeld van pijnlijke negatieve gedragsreacties. Deze interventie is een van de betere technieken.

Medicamenteuze therapieën
Er zijn momenteel geen medisch goedgekeurde medicijnen specifiek voor tinnitus. Er zijn echter farmacologische opties om de stress, angst en depressie veroorzaakt door tinnitus aan te pakken. Dit zijn middelen die als bypass worden gebruikt en waaraan bijwerkingen zijn verbonden.

TMJ-behandelingen
In sommige gevallen wordt tinnitus veroorzaakt door fysiologische functies of aandoeningen in het lichaam. In deze veel voorkomende situaties kan het aanpakken van de hoofdoorzaak van lichamelijke activiteit de tinnitussymptomen elimineren of drastisch verminderen, met name door bijvoorbeeld de bloedsomloop te verbeteren.

Experimentele therapieën
De zoektocht naar nieuwe tinnitusbehandelingen en dus mogelijke genezingen is aan de gang. Hier zijn enkele van de meest geavanceerde therapieën die momenteel in ontwikkeling zijn, maar nog niet volledig gevalideerd zijn voor effectief klinisch gebruik.

Opmerking: de American Tinnitus Association (ATA.com) onderschrijft of beveelt geen specifieke tinnitusproducten, -behandelingen of -aanbieders aan

The journey of sound in our system...